Des del mateix moment que vaig conèixer la filosofia del programari lliure, n'he estat un defensor. He organitzat moltes festes d'instal·lació per difondre la seua idea i fins i tot he donat alguna que altra conferència.

I sempre he posat èmfasi en la diferència entre el codi obert i programari lliure.

La diferència principal (i important) és que en el codi obert el programari, encara que pots usar-lo i modificar-lo lliurement, tot i així, no és totalment lliure, hi ha un propietari darrere (normalment una empresa) del programari. Per tant, no ets totalment propietari del codi.

Sembla una nimietat, però és importantíssim veure la diferència: al programari lliure, l'autor atorga la propietat del codi a la comunitat de programadors, assumint que encara que ha fet una inversió en temps i recursos en el desenvolupament del programari, la comunitat pot millorar el codi i l'autor aprofitar-se després d'aquestes millores. Ha primat l'esperit de col·laboració, el qual caracteritza i dignifica al ser humà, per davant de la propietat del programari.

I sempre he volgut marcar la diferència entre els dos tipus de programari, de codi obert i lliure, perquè és perillós fer servir codi obert. Si darrere del programari hi ha una empresa propietària i col·labores en el seu desenvolupament, en qualsevol moment pot tancar la llicència del codi i no podràs fer-lo servir més.

I hi ha un exemple recent que explica això i que corrobora la meua visió negativa del programari de codi obert: Apple eixa empresa altruista i innovadora, ha comprat una empresa de base de dades el producte del qual és de codi obert, FoundationDB, i immediatament ha tacant el programari i ara mateix ningú no pot accedir al codi font, els repositoris han estat tancats.

Tant se val el que faça Apple en un futur amb el codi, que podria obrir-lo altra vegada. L'important de tot això és que com no ets propietari realment del programari, si la teua empresa treballa amb el codi de FoundationDB i ara mateix tens un problema, no vas a poder solucionar-ho si no contractes algun desenvolupador (o pagues a Apple). Ja depens altra vegada del proveïdor, cosa que evites amb el programari lliure.